Республіка Молдова в контексті викликів регіональної безпеки у Східній Європі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31861/mhpi2018.37-38.281-286

Анотація

У статті проаналізовані актуальні проблеми безпеки, які постають перед Республікою Молдова, у контексті регіональної безпеки у Східній Європі – регіоні, який можна вважати епіцентром міжнародної напруженості, через який проходить «геополітична лінія розлому». Географічне положення Республіки Молдови робить її особливо чутливою до будь-яких негативних тенденцій у регіоні. Через зростання міжнародної напруженості виникає загроза її безпеці та ускладнюється економічний розвиток.

Протягом історії Молдова неодноразово потерпала від впливу великих держав, а її територія була полем їхньої боротьби за сфери впливу. Тому Республіка Молдова як ніхто інший зацікавлена в запобіганні нового конфлікту в Східній Європі.

У статті проводиться аналіз змін, що відбулися у європейському безпековому середовищі, такі як – перехід «центру ваги» у східний бік, стратегічна невизначеність, зростання ролі недержавних суб'єктів, ситуація на сході України тощо.

Виходячи з цих припущень, автор намагається визначити потенційну роль Республіки Молдова у системі безпеки Східної Європи, з огляду на її євроінтеграційні прагнення, закріплених в документах та офіційних заявах, і які вважаються пріоритетними у зовнішній політиці держави. Також враховуються інші фактори важливі для формування ролі Республіки Молдова в системі європейської безпеки, а саме: дефіцит безпеки в державі; вплив політики безпеки НАТО та ЄС; відродження проекту створення регіонального оборонного союзу тощо. Ця стаття в значній мірі враховуває військові аспекти безпеки.

Ключові слова: Республіка Молдова, національна безпека, Східна Європа, НАТО, Intermarium, оборона, загрози, ризики, виклики

Біографія автора

Stefan Tibuleac, Інститут Міжнародних відносин Республіки Молдови

Аспірант

Посилання

1. Kissinger, Henry (2015).Ordineamondială, București: RAO.
2. Petersson, Magnus (2015).The US NATO Debates. From Libya to Ukraine,Bloomsburry Academic.
3. Naumescu, Valentin (2015). Marile schimbări. Crize și perspective în politica internațională, edIII,București.
4. Naumescu, Valentin (2017). Criza Uniunii Europene și ordinea globală în era Trump, ed III,București.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-23

Як цитувати

Tibuleac, S. (2018). Республіка Молдова в контексті викликів регіональної безпеки у Східній Європі. Історико-політичні проблеми сучасного світу, (37-38), 299–304. https://doi.org/10.31861/mhpi2018.37-38.281-286