Вплив міжнародної міграції на демографічні показники в Республіці Молдова: сучасний стан

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31861/mhpi2018.37-38.45-53

Анотація

ьогодні дослідження впливу міжнародних міграційних потоків стало важливим та актуальним. Республіка Молдова стурбована масовим феноменом міграції, адже постраждала від величезної хвилі еміграції, головною причиною якої є економічна ситуація в країні.

У статті автор співвідносить між собою три явища: міграцію, демографічні показники та соціально-економічну стабільність в Республіці Молдова. У дослідженні проаналізовано демографічні наслідки з історіографічної та теоретико-методологічної точок зору, тим більше що категорія емігрантів з економічних причин останніми роками охоплює молодих людей (у віці до 35 років). Відповідно, Республіка Молдова стикається з проблемою прискореного старіння населення. Однак найбільш серйозною проблемою є відмова батьків-мігрантів від своїх дітей. Органи державної влади повинні розробляти політику для моніторингу цього явища. Методи та засоби, які вони вживають сьогодні, часто неефективні або не відповідають європейським стандартам.

Досліджуючи концепцію міграції з точки зору її впливу на демографічні показники та перспективи регулювання, автор застосовує комплексний підхід. Значні втрати населення призводять до зниження темпів економічного зростання, але й водночас і до соціального занепаду, оскільки людський фактор є найважливішим джерелом економічного зростання.

Передбачається, що до 2040 року більше одного мільярда жителів планети залишать свої домівки у пошуках кращого життя в іншому місці. Така тенденція є об'єктивною та відповідає передовим економічним та соціальним характеристикам, особливо в європейських регіонах. Розвинена економіка, гарантовані робочі місця, повага до прав людини, культурне суспільство тощо зумовили збільшення темпів еміграції серед громадян Молдови.

У статті проведено аналіз відносин між компонентами міжнародної міграції та динамікою населення Республіки Молдова. На завершення автор вказує на залежність громадян Молдови від економічних, соціальних, культурних та політичних переваг, а також на досягнення та реформи національних органів влади, здійснені у процесі європейської інтеграції. За відсутності усвідомлення політичними діячами демографічної кризи в Республіці Молдова негативні демографічні прогнози на найближчі роки буде важко змінити на позитивні.

Ключові слова: демографічні показники, Республіка Молдова, міграція та європейська інтеграція

Біографія автора

Tatiana Daud, Інститут міжнародних відносин Молдови

Аспірант

Посилання

1. Eugeniu Burdelinîi (2016).Doctoral thesis on labor Migration Policies in the Relations of the Republic of Moldova with the European Union, Chișinău.
2. Alin Croitoru (2016), Entrepreneurship in Romanian Migration, Tritonic Publishing House.
3. Ala Luca (2016), Doctoral thesis on Regulating the labor force at international and national level,Chișinău.
4. Valeriu Moșneaga (2017), Migration and development: political and legal issues, Chișinău.
5. Dorin Vaculovschi (2017),Migration and development: socio-economic aspects, Chișinău.
6. Decision of the Government of the Republic of Moldova no. 200 of 26.02.2016 on the approval of the National Strategy "Diaspora-2025" and the Action Plan for the years 2016-2018 regarding its implementation, http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=363576, accessed 28.04.2018.
7. https://gov.md/ro/content/fost-dat-start-inscrierii-pentru-programul-dor-2018, accesat 28.04.2018.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-12

Як цитувати

Daud, T. (2018). Вплив міжнародної міграції на демографічні показники в Республіці Молдова: сучасний стан. Історико-політичні проблеми сучасного світу, (37-38), 47–55. https://doi.org/10.31861/mhpi2018.37-38.45-53