Російська пропаганда як інструмент зовнішньополітичної стратегії щодо України

Автор(и)

  • Pavlo Katerynchuk Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

DOI:

https://doi.org/10.31861/mhpi2016.33-34.222-229

Анотація

Анексія Криму та війна на Донбасі не були випадковістю чи спонтанними діями Росії проти, а виявилися чітко спланованою стратегією послаблення України аби унеможливити її євроінтеграційний та євроатлантичний поступ. Цьому передували роки інформаційних кампаній і масового використання засобів пропаганди в Україні через широку присутність російських медіа у вітчизняному інформаційному просторі. Внаслідок засилля російських аудіовізуальних та електронних медіа у значної частини українців сформувалися стереотипізовані, а часом зовсім схиблені уявлення про європейські цінності, про події «Революції гідності», що зумовило високий ступінь недовіри до євроінтеграційних прагнень України та сприяло анексії Криму й бойові дії на Донбасі.

Автор приходить до висновку, що на тлі такої злагодженої, послідовної та заздалегідь спланованої інформаційної війни Україна виявилася непідготовленою до протистояння з Росією. Очевидно, що для цього держава потребує чітких й послідовних кроків із захисту інформаційного простору й водночас пропагування патріотизму й європейських цінностей серед український громадян, створення і поширення україно- й англомовного контенту у світі про події в Україні, створення передумов для формування позитивного іміджу країни шляхом боротьби з корупцією та провадження ефективних реформ.

Ключові слова: Російська пропаганда, російські медіа, євроінтеграційні прагнення України, Донбас, Євромайдан

Біографія автора

Pavlo Katerynchuk, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Кандидат політичних наук, докторант кафедри міжнародної інформації

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-25

Як цитувати

Katerynchuk, P. (2017). Російська пропаганда як інструмент зовнішньополітичної стратегії щодо України. Історико-політичні проблеми сучасного світу, (33-34), 222–229. https://doi.org/10.31861/mhpi2016.33-34.222-229