Канадознавство в Чернівецькому університеті

Автор(и)

  • Юрій Макар Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

DOI:

https://doi.org/10.31861/mhpi2020.41.19-28

Ключові слова:

канадознавство, навчальний процес, наукова співпраця, міжлюдські взаємини, міждержавна співпраця, Угода про співпрацю

Анотація

Автор на підставі власного багаторічного досвіду проаналізував причини, етапи та наслідки впровадження Канадознавства до наукової роботи та навчального процесу у Чернівецькому університеті. Воно відіграє важливу роль у навчанні міжнародників, істориків та політологів, а також у розвиткові наукових досліджень. Поштовхом до запровадження й поширення Канадознавства у Чернівецькому університеті стало укладення 1977 року Угоди про співпрацю з Канадським Саскачеванським університетом. Внаслідок систематичного продовження чинності Угоди співпраця триває уже п’ятий десяток років. Автор не оминає й труднощів на шляху розвитку взаємовигідної співпраці як у навчанні студентів, так і в розвиткові спільних наукових досліджень, що мало місце, з відомих причин, до здобуття Україною незалежності. Тепер у Чернівецькому університеті діє Центр канадських студій імені Рамона Гнатишина, який базує свою діяльність на Кафедрі міжнародних відносин. З плином часу зав’язалися партнерські стосунки з іншими канадськими університетами, передусім – з Альбертським, на базі якого діє Канадський інститут українських студій. В Центрі канадських студій чимала Канадська бібліотека, зібрана з надходжень від канадських університетів, українських громадських організацій Канади, окремих осіб. Слід відзначити, що у Центрі канадських студій також зібрана чимала кількість копій архівних матеріалів, в основному отриманих від Бібліотеки і Архівів Канади (колишній Національний архів), а також з провінційних архівів Альберти, Манітоби, Саскачевану. Автор на конкретних прикладах висвітлив форми співпраці у навчальному процесі. Мова йде про обмін студентами, викладачами, стажистами. Зокрема, зупинився на відрядженні до Чернівецького університету канадських викладачів для читання українським студентам курсів про державний устрій Канади, розвиток канадської багатокультурності, вплив канадських українців на формування канадсько-українських міждержавних стосунків. Значну увагу автор приділив розвиткові наукових взаємин, розпочатих у 80-х роках ХХ століття спільною темою дослідження Роль національно-етнічних меншин в освоєнні західних земель Канади, узгодженого між Чернівецьким та Саскачеванським університетами. Згодом активну участь у спільних наукових дослідженнях взяв Канадський інститут українських студій. За минулі десятиліття у Чернівецькому університеті виросла ціла плеяда фахівців з Канадознавства, проведено ряд міжнародних конференцій в Канаді та Україні. На базі Центру канадських студій Чернівецького університету пройшло дві канадознавчі конференції – у 2010 і 2019 роках – за участю учених з Альбертського, Манітобського, Саскачеванського та інших університетів. Конференції відбулися за безпосередньої підтримки Посольства Канади в Україні. Досвід Чернівецького університету підхопили Волинський, Львівський та інші університети України.

Біографія автора

Юрій Макар, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

д.і.н., професор, завідувач кафедри міжнародних відносин

Посилання

1.        Arkhiv rodyny Makariv (nevporiadkovanyi).
2.        Bohatyrets V., Burdiak V., Dobrzhanskyi O. red. (2011), Kanadoznavstvo, Materialy Pershoi mizhnarodnoi konferentsii z Kanadoznavstva, 26-28 liutoho 2010 roku, ChNU, Chernivtsi.
3.        Hatrych V. red. (2019), «Konferentsiia «Kanada-Ukraina: mynule, suchasne, maibutnie», Universytetskyi visnyk, vyp. 2, 2019, s. 11.
4.        Makar V. (2006) Sotsialno-politychna intehratsiia ukraintsiv u polietnichne suspilstvo Kanady, Prut, Chernivtsi.
5.        Makar O., Bilash R. (2002), «Mihratsiini rukhy z Zakhidnoi Ukrainy do Zakhidnoi Kanady», Materialy spilnykh konferentsii, Edmonton.
6.        Makar Yu. (2011) «Rozvytok Kanadoznavstva v Chernivetskomu universyteti», Materialy Pershoi mizhnarodnoi konferentsii z Kanadoznavstva 26-28 liutoho 2010 roku, ChNU, Chernivtsi, s. 12-18.
7.        Makar Yu. red. (2015), «Naukovi pratsi, zakhyshcheni pid kerivnytstvom profesora Yuriia Makara», Istoryko-politychni problemy suchasnoho svitu. Zbirnyk naukovykh prats, t. 29-30, Chernivtsi, s. 81-84.
8.        Makar Yu. (2019) «Mii pershyi Rektor v Chernivtsiakh», Rektor Chervinskyi. Do storichchia vid dnia narodzhennia, ChNU, Chernivtsi, s. 103-131.
9.        Makar Yu. (2019), Universytety moho zhyttia. Spohady, Tekhnodruk, Chernivtsi.
10.    Makar Yu., Strutynskyi V., Kovryk-Tokar L., Bohatyrets V., Kiian L. red. (2017), Kafedra mizhnarodnykh vidnosyn, Tekhnodruk, Chernivtsi.
11. Struk N., Matviichuk O. (2005), Chernivetskyi natsionalnyi universytet imeni Yuriia Fedkovycha. Imena slavnykh suchasnykiv, Svit uspikhu, Kyiv.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-26

Як цитувати

Макар, Ю. (2020). Канадознавство в Чернівецькому університеті. Історико-політичні проблеми сучасного світу, (41), 19–28. https://doi.org/10.31861/mhpi2020.41.19-28

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають